Blog - Bejegyzések

Fogzománc kopás: Típusok, tünetek és hatékony kezelési módszerek

Cikkünkben a fogzománc kopásának különböző típusait vizsgáljuk, amelyek nem a fogszuvasodás eredményei, hanem más kopási folyamatokhoz kapcsolódnak. Ezeket a kopásokat négy alapvető típusra lehet osztani, nézzük is miről van szó.

Erózió.

Az eróziós kopásért a savak felelősek. Ellentétben a fogszuvasodással, a savak nem a lepedékben található baktériumokkal vannak összefüggésben, hanem olyan savak származhatnak belső vagy külső forrásokból.

Belső források például a gyomorsav lehet, amely a refluxbetegség miatt a szájüregbe kerül.

Külső forrásokból származó savak közé tartoznak például a szénsavas üdítők, gyümölcslevek, citrusfélék és az ecet. Az eróziós fogkopás gyakran előfordulhat a felső metszőfogak belső felszínén és az alsó nagyőrlő (moláris) fogak okkluzális felszínén.

Külső forrásokból származó savak esetén a fogak külső felülete is elvékonyodhat.

Az eróziós fogzománc sötétkés színű és áttetsző lehet, és a dentin láthatóvá válhat. Gyakran hidegre és melegre érzékenyen reagál. Bár az eróziós fogkopás tünetei hasonlóak lehetnek a fogszuvasodás tüneteihez, az erózió során nem keletkezik lyuk a fogszövetben.

Abrázió.

Az abrázió külső hatásra történő fogzománc kopását jelenti. Gyakran olyan rossz fogmosási technikák miatt alakul ki, amikor túlzott nyomást vagy durva mozgásokat alkalmazunk a fogak tisztítása során.

Különösen jellemző a fognyaki részen, és akár olyan mértékben is elvékonyodhat, hogy a fogbél is érintetté válik. Az abrázió következménye lehet a fog érzékenysége, a fogbél érintettsége vagy akár a fog törése.

Attríció.

Az attríció a fogzománcvesztést jelenti, amely a fogak közötti érintkezés vagy fogpótlás miatt következik be. Ebben az esetben a fogak teteje kopik. Az attríció a normális rágástól (különösen idősebb korban), a fogcsikorgatástól (bruxismus) vagy a fogpótlásokkal való érintkezéstől eredhet.

A fogpótláshoz használt kemény porcelán anyag nagyobb valószínűséggel károsítja a fogzománcot a fogakkal való érintkezés során.

Abfrakció.

Az abfrakció a fognyaki részen jelentkező foganyagvesztést jelenti, amely a fog túlterhelésének eredménye. Az abfrakció gyakran érinti a kisőrlő fogakat, különösen akkor, ha az állcsonton már hiányoznak a nagyőrlő fogak. 

A fogzománc kopásának különböző típusai eltérő tünetekkel járhatnak, de fontos megjegyezni, hogy ezek a kopások nem járnak lyukakkal a fogakban, mint a fogszuvasodás esetén. Az egyes típusok kezelése és megelőzése is eltérő lehet.

Mit tehetünk a fogzománcunk érdekében?

Az erózió megelőzése érdekében fontos kerülni a savas italok és ételek túlzott fogyasztását, valamint gondoskodni a száj higiéniájáról, például öblögetéssel vagy víz ivással  az étkezések után.

Az abrázió megelőzése érdekében ajánlott helyes fogmosási technikák alkalmazása, valamint puha sörtékkel ellátott fogkefék használata.

Az attríció és az abfrakció esetén a fogorvos által alkalmazott kezelési módok lehetnek szükségesek, például fogpótlás vagy fogszabályozás.

A fogzománc kopásának különböző típusait fontos megismernünk fogaink egészségének megőrzése szempontjából. Az időben történő felismerés és a megfelelő kezelés segíthet megelőzni a további károsodást és a fogak állapotának romlását.

Rendszeres fogorvosi vizsgálatok és a megfelelő szájhigiénia fenntartása kulcsfontosságú a fogzománc kopásának megelőzésében és a jó szájhigiéniás állapot fenntartásában.

Várjuk, egy ingyenes konzultációra rendelőnkben!

Scroll to Top

Kedves Látogató!

Az Artmodent rendelő a héten szabadság miatt zárva tart. Az első rendelési napunk: 2024.04.22.

További szép napot!
Dr. Taghipour Mohammad